Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje


Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje. Wij zijn Fien en Aart en wonen sinds 2007 met veel plezier op de campo in het zuiden van de Costa Blanca. Genietend van het klimaat, de ruimte, de rust, het levenstempo, onze hondjes en vogeltjes en van elkaar. Kijk gerust rond in deze blog en reacties zijn altijd welkom.

zondag 31 juli 2011

Fien aan de wandel

De dag begon bewolkt en in de loop van de middag klaarde het op. Er stond weinig wind en de temperatuur liep vanmiddag op tot 31,8 graden.

Buiten geasfalteerde paden wandelen is voor Fien een beetje een probleem. Na een aantal rugoperaties is er nog steeds een beetje angst voor een misstap. Na de verhalen van Daphne en Maaike over de wandelingen die ik de afgelopen weken met hen gemaakt heb (zie o.a. 24 juli) won de nieuwsgierigheid het toch van de angst.
Het is bewolkt en nog niet zo warm, zei Fien vanochtend. Zullen we een stukje gaan wandelen. Daar waar je met Daphne en Maaike ook gelopen hebt, ging ze verder. Nou dat was niet tegen dovemansoren gezegd en dus togen wij naar La Umbrië, vanwaar we een uurswandeling gemaakt hebben richting de kloof, door welke de Rio Chícamo stroomt. Na afloop straalde het enthousiasme van Fien af met een beetje trots over haar "overwinning".
Binnenkort wil ik die andere wandelingen ook maken, besloot ze. Nou, dat staat en er zijn er nog veel meer.



zaterdag 30 juli 2011

Appeltjes

De dag begon bewolkt en in de loop van de middag liet de zon zich steeds meer zien. Er stond weinig wind en het werd 30,2 graden.

De oogst van het zachte fruit zoals de abrikozen en nectarines is veel eerder in het jaar. Die zijn dan ook al lang opgesmikkeld of verwerkt tot jam en compote.
We hebben 1 appelboompje. De overweldigende hoeveelheid bloesem van het voorjaar heeft ook een overweldigende hoeveelheid appeltjes opgeleverd. Ik heb echter de fout gemaakt om bij de ontwikkeling van de miniappeltjes niet de helft te verwijderen. Alle energie is in de groei van alle appeltjes gaan zitten. Er hangen nu dan ook heel veel kleine appeltjes aan de boom in plaats van een paar kilo van die grote jongens. Maar erg is dat niet, want ik vind ze toch niet zo lekker. Nu krijgen de vogels in de volière vaker een appeltje.

vrijdag 29 juli 2011

Gids

Wederom was het een zonovergoten dag met weinig wind. De temperatuur liep op tot 32,7 graden.

Sinds ik van een aantal van mijn tochtjes door de natuur wat foto's op dit blog heb geplaatst, wordt er uit verschillende hoeken op gereageerd. De één wil graag weten waar die plekjes te vinden zijn en de ander zou graag een keer de weg er naartoe gewezen krijgen. Vanochtend heb ik voor vrienden en hun visite voor gids gespeeld en hen wat leuke plekjes laten zien. Professionele aanpak zit er echter niet in. Ik vind het leuk om de weg te wijzen, maar het moet niet op werken gaan lijken.

donderdag 28 juli 2011

Stoffig

Het grootste deel van de dag was het bewolkt. Ik hoopte nog op een flinke plons regen, maar helaas, niks, niets, nada. Eind van de middag brak de zon weer door. De temperatuur kwam uit op 28,9 graden.

Alles is gortdroog. De planten en struiken in de tuin smeken om een beetje water. Maar er valt niets en de afgelopen 7 weken is er ook niets gevallen. De vooruitzichten voor de komende 2 weken voorspellen ook alleen maar zon en warmte en geen regen. Maar ik klaag niet hoor. Op zijn tijd zet ik gewoon het dripsysteem aan en geef de potplanten een scheut water uit de gieter. Maar voor de hele natuur zou het wel heerlijk zijn, een lekkere opfrisbeurt.
Als je op je trekker gaat ploegen, moet je wel even kijken waar de wind vandaan komt.


dinsdag 26 juli 2011

Koninginnenpage

De zon kwam vanochtend weer op aan een strakblauwe hemel. De temperatuur liep op tot 34,8 graden en vanmiddag stak er een bries op.

Een dag of 10 geleden, op 15 juli zat ik er naast. Ik meldde daar de fotografische vangst van een Koninginnenpage. Maar ik werd netjes gecorrigeerd door Paul, die wist te vertellen dat het toen een Koningspage betrof. Maar deze keer weet ik het zeker. Een paar dagen geleden fladderde deze Koninginnenpage bij ons in de tuin. Ik weet ze nu eindelijk uit elkaar te houden.

maandag 25 juli 2011

"Dochters" weer naar huis

Vandaag weer een prachtige zonnige dag. Zoals bijna iedere dag steekt rond het middaguur de wind een beetje op om na zonsondergang weer te gaan liggen. Het werd 35,6 graden.

2 weken geleden verwelkomden we ze weer op El Altet. Voor het derde achtereenvolgende jaar kwamen Daphne en Maaike hun vakantie bij ons doorbrengen. En ze zijn niet gestuurd door hun ouders als een soort strafkamp ofzo. Nee, geheel vrijwillig kozen ze weer voor een verblijf op de campo, ver weg van alle uitgaansvertier waar veel leeftijdsgenoten naar toe gaan.
Hoewel geen van beiden familie van ons is, zijn we ze in de afgelopen jaren wel als een soort "dochters" gaan beschouwen. De afgelopen weken zijn weer omgevlogen en het is dan ook jammer dat we weer een jaar moeten wachten. Want voor beiden staat het vast dat ze voor een vierde keer komen volgend jaar. Ik zal van de winter dan ook weer wat wandeltochten moeten voorbereiden.

zondag 24 juli 2011

Rio Chícamo 3

Weer een zonnige dag vandaag. De temperatuur kwam uit op 32,6 graden bij weinig wind.

Voor de derde keer in 7 dagen hebben Daphne, Maaike en ik een flinke wandeling gemaakt langs de Rio Chícamo. Dit keer zijn we gestart bij Las Cuevas de Chícamo en zijn stroomopwaarts gelopen. Ongeveer 20 minuten lopen voorbij het gehucht La Umbrië kwamen we uit bij een smalle kloof. De dames wilden persé zien wat er voorbij de kloof te zien was en trokken hun schoenen uit om vast te gaan stellen dat het na de kloof net zo mooi is als ervoor. Aangezien we inmiddels ruim een uur onderweg waren, besloten we terug te keren. Op de terugweg zagen we plots een kudde geiten van een steile helling afdalen. Heel behendig manoeuvreerden ze over hele steile smalle paadjes en langs rostblokken, op weg naar het lokkende water van de rio.
Ook deze derde wandeling was zeer de moeite waard en had weer een heel ander landschap voor ons in petto.











zaterdag 23 juli 2011

Kiezen

Een overwegend bewolkte dag werd het. Er was nog een klein beetje regen voorspeld, maar tot nu hebben we er nog niets van mogen ontvangen. De max. temperatuur kwam uit op 31,9 graden bij weinig wind.


Jullie mogen kiezen: óf we gaan uit eten bij La Cueva, óf we gaan koffie drinken bij Math en Dina. Daphne en Maaike kozen voor visite bij Math en Dina, want "we zijn al zo vaak uit eten geweest en we vinden Math en Dina leuke mensen en we hebben hun huis nog nooit gezien".
Wij dus vanochtend op de koffie bij Math en Dina. Zoals gebruikelijk had Dina zich weer uitgesloofd en het bleef niet bij koffie met appelgebak...........
Op de valreep hebben we hen ook nog even Skip-Bo kunnen leren.

vrijdag 22 juli 2011

Chinese dwergkwartel baby's

Vandaag werd het een overwegend bewolkte dag. De temperatuur bleef steken bij 29.0 graden en er stond een lichte wind. Best lekker weer voor de afwisseling.

Daphne en Maaike wilden nog wel een winkelcentrum bezoeken en daar was het vandaag uitgelezen weer voor. Vanochtend zijn we dan ook een paar uur naar het winkelcentrum L'Aljub in Elche geweest. Terwijl de jongedames alle kledingzaakjes afstruinden deden wij de boodschappen bij Eroski.

Ze heeft er een paar weken op gezeten, maar gisteren was het dan zover. Ik was er getuige van dat er weer 3 baby Chinese dwergkwartels uit het ei kropen. Het gaat net zoals bij de kuikens van de kip. Ze werken zich een weg door de eierschaal en eenmaal eruit moeten ze even opdrogen, waarna ze direct heel levenslustig achter moeders aan beginnen te rennen. Ze zijn net zo groot als een flinke pinda in de dop.

donderdag 21 juli 2011

Nog een keer de Rio Chícamo

Een zonnige dag werd het weer vandaag. De temperatuur liep op tot 31,3 graden en er stond weinig wind.

De wandeling die Daphne, Maaike en ik van de week maakten was ons zo goed bevallen, dat we besloten vanochtend een ander deel van de Rio Chícamo te onderzoeken. We hadden de auto vlak bij de "waterval" gezet en zijn stroomafwaarts langs de rivier gaan lopen. Nou ja lopen, het was meer ploeteren door een bos van riet waarvan de stengels wel 5 meter boven ons uitstegen. Na een kwartier door het dichte rietbos ons een weg gebaand te hebben, kwamen we op een smal pad dat langs de voet van een berg, evenwijdig aan de rivier liep. Na ongeveer een uur geploeterd te hebben besloten we dezelfde weg terug te nemen, omdat verder doorgaan ons vermoedelijk nog uren zou kosten alvorens we weer op een weg uit zouden komen. We hebben genoten van een prachtige wandeling in weer een heel ander stuk natuur dan van de week. Als het lukt dan doen we zondag nog zo'n wandeling in weer een ander gedeelte langs de Rio Chícamo.








woensdag 20 juli 2011

Paelly van Nelly

Vandaag werd het weer een zonnige dag. De temperatuur kwam uit op 30,5 graden en dat voelde lekker aan bij een windje.

Als Nelly Nelja had geheten dan had dit blogje paella van Nelja geheten. Maar Nelly en paella rijmt niet. Dus eten we vanavond geen paella, maar paelly. Nelly heeft vorig jaar ook al eens paelly voor ons gemaakt (zie de fotootjes) en dat deed ze voortreffelijk. Nu Daphne en Maaike bij ons zijn, vond Nelly het leuk het voor hen ook eens te maken. Op het moment dat ik dit blogje schrijf zijn zij samen met Fien bij Nelly, want de dames vinden het leuk om te zien hoe een lekkere paella gemaakt wordt. Over een uurtje ga ik er ook heen. Dan zal de paelly wel klaar zijn en als die net zo lekker is als vorige keer, dan wordt het smullen.

dinsdag 19 juli 2011

Shoppen

Gisteren aan het eind van de dag dreigde het eindelijk te gaan regenen. Helaas, er viel echter geen druppel. Vandaag was het weer een wolkenloze dag. Met een beetje wind werd het 34.0 graden.

Hoe het komt weet ik niet, maar de meisjes krijgen het altijd wel over winkels en of we die in Spanje ook hebben?! En natuurlijk trap ik er dan in. Of wij in Spanje winkels hebben. Nou ik zal jullie wel eens een paar winkels laten zien. En dus togen we vandaag naar Murcia naar het grote winkelcentrum Nueva Condomina. En toen de dames hoorden dat er zelfs een Primark in gevestigd is nam het ongeduld alleen maar toe. Daphne moest zich zelfs inhouden niet te gaan hollen bij het zien van de naam op de winkel. We hadden de 2 vanochtend rustig op 9 uur bij het winkelcentrum kunnen afzetten om ze vanavond om 9 uur weer op te halen. Maar helaas voor hen zat dat er niet in. We hebben immers honden thuis en kunnen dan ook niet de hele dag wegblijven. Shoppen maakt hongerig en na het Gran Chef buffet libre te hebben geplunderd zijn we weer naar huis gereden met diverse plastic tassen met het opschrift Primark.

maandag 18 juli 2011

Wandeling langs Rio Chícamo

Afgelopen nacht koelde het nauwelijks af. Pas tegen de ochtend daalde de temperatuur onder de 20 graden. De dag verliep wisselend bewolkt en de temperatuur was een stuk aangenamer dan de hitte van gisteren. Uiteindelijk werd het toch nog 31.3 graden bij een beetje wind.

Ik ben al een tijd van plan om een wandeling te maken langs het riviertje de Rio Chícamo, een paar kilometer bij ons huis vandaan. Over de Rio Chícamo heb ik vorig jaar al een paar keer iets geschreven op het oude (buiten gebruik zijnde) weblog. Ik zal voor nieuwe lezers er binnenkort ook nog iets over schrijven op dit blog.
Daphne en Maaike hebben ook sportief aangelegde benen en wilden graag samen met mij een flinke wandeling maken. Vanochtend zijn we naar een plek gereden waar we met de auto tot aan de oever van de Rio konden komen en vandaar hebben we een wandeling van 2 uur gemaakt, waarbij we regelmatig door de rivierbedding moesten waden om verder te komen. We hebben genoten van een prachtig wisselend landschap en hebben afgesproken volgend jaar een ander stuk van de Rio te onderzoeken.








zondag 17 juli 2011

Baby parkieten

Een verzengend hete dag werd het. Het windje voelde aan als een warme föhn en het werd 39,4 graden bij een strakblauwe hemel.

De volière voor de parkieten staat er nu ook al weer ruim een jaar. Vorig jaar april kochten we 10 jonge parkieten. 5 met de hoofdkleur groen en 5 met de hoofdkleur blauw. Toen ze volwassen waren bleken het 6 mannetjes en 4 vrouwtjes te zijn. 1 blauw en 3 groene vrouwtjes. Regelmatig legden de dames eitjes, die vervolgens door anderen weer uit het nest gehaald werden en op de grond kapot vielen. Het waarom is mij nog steeds niet duidelijk. Het blauwe vrouwtje is het nu echter gelukt uit 3 eitjes, 3 prachtige kuikens te broeden. Hopelijk lukt het opvoedproces en hebben we binnenkort 3 nieuwe druktemakers op de stok zitten.
 

zaterdag 16 juli 2011

Tapas bij Galiana

We zijn vandaag weer verwend met een wolkenloze hemel. Er stond weinig wind en het werd 33.7 graden.

Op de weg van Hondon de los Frailes naar Hondón de las Nieves ligt het restaurant Galiana. We hebben daar de afgelopen jaren regelmatig 's-middags gegeten. De laatste maanden was het echter gesloten. Volgens het bord bij de deur "wegens verbouwing". Afgelopen week was het bord plotseling weg en zaten er weer gasten op de veranda. Vanochtend moesten we nog wat inkopen doen in Hondón de las Nieves en besloten op de terugweg weer eens een hapje te eten bij Galiana. Na wat inkopen te hebben gedaan en op het plein, onder het genot van een drankje, aanhalen van sociale contacten, hebben we ons bij Gailana met een heerlijke salade en tapas laten verrassen door Lola, de eigenaresse. Het nadeel met tapas is echter meestal, dat je er teveel van bestelt. En zo ook deze keer, maar het smaakte weer prima. Enig resultaat van een verbouwing hebben we echter niet kunnen waarnemen, maar misschien was die in de keuken....

vrijdag 15 juli 2011

Koninginnenpage

Vandaag werd het een licht bewolkte dag. Er stond een beetje wind en het werd "slechts" 29,1 graden.

Terwijl Daphne en Maaike vanochtend een wandeling maakten bij ons achter op de berg, fladderde er plots deze koninginnenpage bij de bougainville. In tegenstelling tot vorig jaar, toen ik er vele gezien heb in de tuin, was dit pas het 2e exemplaar dit jaar. De eerste van dit jaar heb ik gemeld in het blog van 14 april. Edwin wist toen te vertellen dat dat exemplaar een koningspage was en dat de koninginnepage zich later in het jaar liet zien. Deze vlinder moet dus een koninginnenpage zijn. Hopelijk komen er nog meer, want het blijft een prachtgezicht als ze rond het huis fladderen.

donderdag 14 juli 2011

Paella

Het werd vandaag een wisselend bewolkte dag. Er viel vanochtend zelfs een spatje regen, maar dat verdampte op hetzelfde moment dat het de grond raakte. De tuin had er dus niets aan. De max. temperatuur kwam uit op 30.6 graden.

We gaan toch wel een keer paella eten bij German y Sonia hé, vroegen Daphne en Maaike. Dat doen we ieder jaar en dat willen we deze keer ook niet missen, gingen ze verder.
Nou dames, geen enkel probleem hoor. German maakt een geweldig lekkere paella en dus hebben we vanmiddag uitgebreid genoten. Ik denk niet dat iemand van ons vanavond nog iets wil eten........... maar ja, met de jeugd weet je het nooit.