Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje


Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje. Wij zijn Fien en Aart en wonen sinds 2007 met veel plezier op de campo in het zuiden van de Costa Blanca. Genietend van het klimaat, de ruimte, de rust, het levenstempo, onze hondjes en vogeltjes en van elkaar. Kijk gerust rond in deze blog en reacties zijn altijd welkom.

dinsdag 2 april 2013

El Pantano de Elche

Halfbewolkt en winderig was het vandaag. De temperatuur kwam niet boven de 20,8 graden.

Altijd benieuwd naar nieuwe plekjes zijn we vanochend naar El Pantano de Elche gereden. Deze tip hadden we van Wim Kuyps, die regelmatig allerlei wetenswaardigheden over de omgeving op zijn blog publiceert. Deze keer een blog over de stuwdam El Pantano. Wij hebben de dam vandaag benaderd aan de kant waar het water naat beneden komt.
Wim schrijft in zijn blog over de dam:
"Op amper 15 kilometer van Hondon de las Nieves ligt een prachtig natuurgebied ontstaan na de bouw van "El Pantano de Elche" een stuwdam uit de 17e eeuw.
Het is een dam in boogvorm van ongeveer 22 meter hoog en 75 breed, een wanddikte aan de basis van 12 meter en 9 meter boven. De breedte van de structuur is ongeveer 75 meter.
Het reservoir werd gebouwd op de rivier de Vinalopó  en ligt tussen de bergen van Elche en de Castelar heuvels.  Het idee om de dam te bouwen ontstond reeds in 1589 met als doel  om de overstromingen van de rivier in te perken en een betere bevloeiing van de landbouwgronden te regelen.
De bouw begon in 1632, onder leiding van Maestro Juaner del Temple, op de site die hem het best geschikt leek.

Dit werk van de waterbouwkunde is erg belangrijk, omdat het wordt beschouwd als de eerste echte boogdam in Europa sinds de tijd van de Romeinen, die deze techniek vooral gebruikte in de bouw van bruggen. Deze bouwtechniek weerstaat beter de druk van het water. 
Op 3 september 1793 is door een enorme overstroming een deel van de dam vernietigd. De dam was door deze natuurramp buiten gebruik. Op 21 juni 1842 gaf de stad Elche aan Maestro Jose González de opdracht de dam te herstellen. Deze herstelling werd uitgevoerd in een lang droog seizoen wat ook weer een ramp was voor de landbouw van Elche.
Het herstellingswerk duurde vier jaar tot aan de voltooiing in september 1846. 

In 1995 jaar is de dam gebarsten waardoor een modderstroom in de benedenrivier terecht kwam. Sindsdien was de dam niet meer waterdicht tot men in 2007 met restauratiewerken begon welke duurde tot maart 2008.
De dam wordt momenteel erkend als cultureel erfgoed door de Generalitat Valenciana."

 
Onderstaande fotoreportage hebben we vanochtend van dit indrukwekkende bouwwerk gemaakt. 

 

2 opmerkingen:

  1. Vreemd zicht! Zo'n waterval in een woestijn als decor. Interessante en knappe foto's heb je ervan gemaakt Aart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een prachtige reportage Aart. Hier mag je trots op zijn.
    salu2 Albert

    BeantwoordenVerwijderen