Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje


Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje. Wij zijn Fien en Aart en wonen sinds 2007 met veel plezier op de campo in het zuiden van de Costa Blanca. Genietend van het klimaat, de ruimte, de rust, het levenstempo, onze hondjes en vogeltjes en van elkaar. Kijk gerust rond in deze blog en reacties zijn altijd welkom.

donderdag 4 oktober 2012

Zieke schijfcactussen

De zon liet zich ook vandaag weer van zijn beste kant zien. Er stond een briesje en het werd 29 graden. Niet slecht voor oktober.

Je ziet het overal in het veld en helaas inmiddels ook in onze tuin. Zieke schijfcactussen. In het begin komt er wat witte spint op de plant en dat vermeerdert zich op een of andere manier. Na verloop van enkele maanden geeft de cactus het kennelijk op. De schijven verkleuren naar geel en de vruchten verschrompelen. Bij ons in de tuin is zo'n beetje de helft aangetast. Jammer en hoe het komt is mij een raadsel...

 De gezonde cactus in mei 2011
Dezelfde cactus gisteren, vlak voordat ik hem weghaalde

4 opmerkingen:

 1. Lijkt op de bladluis waar vroeger karmijn uit werd gewonnen. Gemakkelijk na te gaan als je er wat kapot wrijft. Dactylopius coccus

  http://woneninspanje.wordpress.com/2010/10/14/luizen/

  Maar misschien is het ook een ander soort luis. Dus met een anti luismiddel ben je er dan gauw vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Na die agaves dus wederom een risicovol karwei met deze cactus.
  Hopelijk heb je je niet verwond. Saludos de Albert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een rotplaag en door de droogte nog veel intensiever. Op het eerste zicht lijkt het geen cochenille oftewel scharlakenluis, dan zijn de witte bolletjes anders verdeeld over het blad en inderdaad als je ze plat knijpt kleuren de vingers fel rood. Cochenille kun je verwijderen met regelmatig overvloedig weg te spuiten met water. Witte spint met azufre?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een vervelend werkje om zo'n cactus op te ruimen met al die stekels.
  Jammer dat die ziek geworden is, maar je hebt soms dat een bepaalde soort aangetast wordt. Hier heb je nu een ziekte in de buxussen, waardoor ze bruin worden. En de skimmia's worden ook al aangetast, want de een na de ander ruimt ze op. Gele bladeren en bladval. Ik heb er nu nog een, maar die kan in het voorjaar er ook wel uit.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen