Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje


Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje. Wij zijn Fien en Aart en wonen sinds 2007 met veel plezier op de campo in het zuiden van de Costa Blanca. Genietend van het klimaat, de ruimte, de rust, het levenstempo, onze hondjes en vogeltjes en van elkaar. Kijk gerust rond in deze blog en reacties zijn altijd welkom.

woensdag 19 januari 2011

Stekken

Het werd vandaag een bewolkte dag. De temperatuur kwam uit op 15,2 graden en er stond weinig wind.

Afgelopen zaterdag schreef ik een stukje over een mooie plant op een afvalhoop. Zo'n plant had ik nog nooit gezien, ook niet bij tuincentra. Gewapend met een schaar ben ik een paar stekjes gaan afknippen. Ik dacht aan jonge scheuten, die je in een glas water wortel laat maken. Net toen ik het eerste stekje had afgeknipt, kwam Angelita, een krom lopend lief oud Spaans vrouwtje heftig gebarend naar me toelopen. In het Spaans begon ze te ratelen en ik begreep eruit dat ik het helemaal verkeerd deed. Je moet van de onderkant verhoute stukken pakken, legde ze uit en begon aan de plant te trekken en gaf mij aan waar ik moest knippen. Dat verhoute deel moet je in de grond leggen, aarde eroverheen en de plant gaat vanzelf wortel maken, ging ze verder. Volgens mij noemen we dat in Nederland "afleggen". Met een stuk of toen stekken in mijn arm zei ik tegen haar dat ik "suficiente" (genoeg) had. "Tomar todo tu queres" (neem zoveel als je wilt) zei ze, maar ik had voorlopig genoeg. Na nog een praatje, waarvan ik de helft begreep, ben ik naar huis gegaan en heb de stekken volgens haar instructie her en der in de tuin geplant. Nu maar afwachten of ze willen gaan groeien.2 opmerkingen:

 1. Hoi Fien en Aart,
  Ik lees jullie blog al een tijdje met veel plezier en van dag wil reageren op 'Stekken'.

  De plant heet senecio angulata en ik kreeg in nederland een paar stekjes van een ervaren tuinierster en zij noemde het spaanse klimop.
  Het waren de topjes van de uitlopers dus nog groen en buigzaam. In het water gezet kwamen er na een paar dagen al worteltjes aan. Vervolgens heb ik ze meegenomen naar ons huis in Competa en zijn inmiddels uitgegroeid tot grote planten. Als klkimplant moet je ze wel leiden want ze maken geen hechtwortels.
  Ik ga in ierder geval de 'Spaanse' methode ook proberen want ik wil de helling van ons plot met deze planten bedekken om de erosie te beteugelen.
  Veel succes met de stekken en het blog.

  Met groeten Ton

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is interessant! vind ik ook leuk om te doen en benieuwd wat het wordt. een senicio dus. de naam ken ik van kleine bodembedekkers bij ons.

  BeantwoordenVerwijderen