Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje


Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje. Wij zijn Fien en Aart en wonen sinds 2007 met veel plezier op de campo in het zuiden van de Costa Blanca. Genietend van het klimaat, de ruimte, de rust, het levenstempo, onze hondjes en vogeltjes en van elkaar. Kijk gerust rond in deze blog en reacties zijn altijd welkom.

zondag 3 juni 2012

Schijfcactus

Vanochtend dachten we dat het zou gebeuren. Na een lange droge periode dreigde er een bui regen te gaan vallen. Maar helaas, het bleef beperkt tot 10 druppels per vierkante meter, die ook nog eens direct verdampen op het moment dat ze de grond raakten. In de loop van de dag kwam er steeds meer zon. Er stond weinig wind en het werd 31,1 graden.

We hebben een aantal schijfcactussen in de tuin. De officiële naam is Opuntia. Ook worden ze wel vijgencactus genoemd vanwege de eetbare vruchten. In de wijde omgeving zijn de schijfcactussen in het veld afgelopen winter zwaar aangetast door een of andere schimmel. Bij ons in de tuin heeft er gelukkig slechts eentje een klein beetje schimmel op een blad opgelopen. Voor de rest groeien ze als kool. De platte scheuten die uit de schijven groeien worden nieuwe schijven. De ronde knoppen ontwikkelen zich tot de eetbare vruchten, die nu eerst mooi staan te bloeien en daarna oranje gaan verkleuren. Pas op met het plukken en schillen van de vruchten. Ze zijn voorzien van ragfijne naaldjes, die in je huid dringen en irritatie veroorzaken. Pluk en schil ze met een krant of een paar bladen van een tijdschrift eromheen.





2 opmerkingen:

  1. gekoeld in de frigo vind ik de vijgen heel lekker. Wij hebben er hier in de tuin eentje staan waarvan de vijgen donker rood worden die vind ik het lekkerst :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mooi en dan zoveel. Vroeger, toen cactussen in de huiskamer nog in de mode waren, heb ik wel zoiets gehad, die een zo'n schijf bijmaakte. Maar dit is een ware overvloed. Mooi om te zien.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen