Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje


Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje. Wij zijn Fien en Aart en wonen sinds 2007 met veel plezier op de campo in het zuiden van de Costa Blanca. Genietend van het klimaat, de ruimte, de rust, het levenstempo, onze hondjes en vogeltjes en van elkaar. Kijk gerust rond in deze blog en reacties zijn altijd welkom.

donderdag 15 december 2011

Over een week weer de zonnewende

Het werd gisteren een prachtige zonnige dag met weinig wind en een temperatuur die opliep tot 19,8 graden. Vandaag was het ook prima. Alleen de temperatuur kwam niet verder dan 16,5 graden.

In Nederland lette ik er vroeger niet zo op. Waarschijnlijk komt dat mede doordat je in de bebouwing woonde en dat er niet bijna elke avond een fraaie zonsondergang is te bewonderen. Hier is dat anders. We kijken achter uit over een vallei en bijna geen zonsondergang ontgaat ons. En wat dan opvalt is dat er zo´n grote afstand ligt tussen het punt waar de zon op 21 juni staat en het punt waar de zon op 22 december staat. Op beide data vindt er een zonnewende plaats.
De zonnewende is de gebeurtenis waarbij de zon, vanaf de aarde gezien, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen.
Over een week op 22 december om 6.30 uur is er weer een zonnewende, de winterwende. De zon bereikt dan het zuidelijkste punt. Daarna kruipt de zon weer in noordelijke richting en gaat de boel straks dan weer lekker opwarmen. En daar zie ik naar uit!!

1 opmerking:

  1. In Nederland kunnen we nog genoeg kou krijgen, maar ik kijk altijd uit naar de zonnewende.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen