Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje


Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje. Wij zijn Fien en Aart en wonen sinds 2007 met veel plezier op de campo in het zuiden van de Costa Blanca. Genietend van het klimaat, de ruimte, de rust, het levenstempo, onze hondjes en vogeltjes en van elkaar. Kijk gerust rond in deze blog en reacties zijn altijd welkom.

donderdag 8 december 2011

Johannesbroodboom

Weer een wolkenloze prachtige dag is het geworden. Bijna geen wind en 20,7 graden maakten het compleet. Prachtig weer om vanochtend rond een uur of negen heerlijk op de veranda te ontbijten. Om half elf kwamen Cor en Jannie op de koffie. In het zonnetje hebben we de laatste paar weken bijgekletst.

De johannesbroodboom komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied. De boom staat bekend om de hoge voedingswaarde van de peulen, die johannesbrood worden genoemd.
Een veelgebruikt product van de johannesbroodboom is het johannesbroodpitmeel. Dit is een wit tot geelwit, haast reukloos poeder dat wordt verkregen door het malen van kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het wordt als verdikkingsmiddel gebruikt in de voedingsindustrie. Een veelgebruikte toepassing is het indikken van babyvoeding met johannesbroodpitmeel om problemen met spugen bij zuigelingen te voorkomen.
Een ander product van de johannesbroodboom is carobpoeder. Dat wordt verkregen door de geroosterde peulen te vermalen en kan dienen als alternatief voor cacao in bijvoorbeeld repen.
Omdat het gewicht van de zaden van deze boom vrijwel constant is - te weten 0,2 g - werden zij heel vroeger gebruikt als gewichtjes bij precisiemetingen (van bijvoorbeeld goud). Het woord karaat zou afgeleid kunnen zijn van het Oudgriekse woord keration = vrucht van de johannesbroodboom.
Het gerucht gaat dat carobpoeder tevens een geheim ingrediënt is in Coca Cola.
(Bron o.a. wikipedia)
                                     De johannesbroodboom
                                  Blad van de johannesbroodboom
                                                    De peul(en)

4 opmerkingen:

 1. Toch wel een ander weertje dan hier in Nederland. Ik woon in het binnenland, maar nu begint het hier toch ook lekker te waaien en regent het. Met recht de donkere dagen voor kerstmis.
  Leuk dat verhaal over de Johannesbroodboom.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Buiten ontbijten??? meen je niet.... Als wij dat doen waaien de borden van de tafel! wind en regen! maar goed, in januari gaan weer lekker naar de zon hmmmm. Trouwens interresant verhaal over de johannesbroodboom incl.foto's. groetjes Diny.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals Diny ook al vermeldde, het is hier echt slecht, jullie boffen maar weer. Wordt er haast jaloers op....! Johannesbroodmeel in Cola...? Daar worden de mensen dus zo dik van, samen met de suiker......brrrrrrrrr (ik lust gelukkig geen cola)

  BeantwoordenVerwijderen