Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje


Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje. Wij zijn Fien en Aart en wonen sinds 2007 met veel plezier op de campo in het zuiden van de Costa Blanca. Genietend van het klimaat, de ruimte, de rust, het levenstempo, onze hondjes en vogeltjes en van elkaar. Kijk gerust rond in deze blog en reacties zijn altijd welkom.

zaterdag 3 december 2011

Zaterdag

Een bewolkte dag werd het. Heel af en toe piepte de zon er even tussendoor. Het werd nog 17,9 graden bij weinig wind.

Onder andere als gepensioneerd resident in Spanje heb je recht op zorg volgens het Spaanse ziekenfondsstelsel. In Nederland is het College van Zorgverzekeraars (CVZ) belast met het innen van de te betalen premies Zorgverzekeringswet en AWBZ. Het CVZ betaalt op grond van het woonlandbeginsel de premie Zorgverzekering aan het Spaanse ziekenfonds. Om het eens heel eufemistisch te zeggen is het CVZ nou niet bepaald een lekker snel en flexibel werkend instituut, getuige het gegeven dat we vandaag een afrekening kregen van de nog te betalen premie over 2008. En als de berekening nou nog klopte. Maar nee hoor, net als vorig jaar toen de nota 2007 kwam, ging het dit jaar weer mis. Er zou door het pensioenfonds niets zijn ingehouden, terwijl op de jaaropgave wel degelijk de inhouding stond vermeld. Dus maar weer een bezwaarschift opgesteld. Het bezwaarschrift schort de betaling niet op, maar ik wacht voorlopig toch minstens 6 weken met betalen, want wie weet behandelen ze het bezwaarschrift wel een beetje vlot, hoewel....

Om mijn ergenis te laten zakken heb ik om kwart voor zes maar een zonsondergangetje gekiekt.

6 opmerkingen:

 1. Daar hoef je niet gepensioneerd voor te zijn.
  Als geregistreerd EU burger heb je recht op gratis Spaans ziekenfonds.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Herna: Jammer, was dat maar waar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kom even bij jou weblog kijken na je reactie op mijn weblog. Uiteraard mag je de mijne bij je favorieten zetten. Zie hem al staan.
  Lekker irritant zo'n rekening. Het lost zich vaak uiteindelijk wel op, maar je moet er weer zoveel onnodige energie in steken. Mooi zonnetje onder de wolk. En mooi plekje wonen jullie.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aart,
  Hoe bedoel je: was dat maar waar. Ik heb het zelf, dus ik maak geen grap hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Herna. Ik ga van dit blog geen discussieforum maken, dus na dit bericht sluit ik de discussie. Ik wilde alleen maar zeggen, dat lang niet iedere EU burger recht heeft op gratis gebruik van het Spaanse ziekenfonds.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aart, ik respecteer je mening dat je geen discussieforum wilt hebben, het is jullie blog, als je in Spanje je residentia hebt zijn ze je verplicht in het Spaanse ziekenfonds op te nemen. Ik woon hier 35 jaar en ik ken veel EU buitenlanders die in het Spaanse ziekenfonds zitten. Ook heb je recht op bijstand. Er is wel een enorme wachtlijst maar je krijgt het wel op den duur.

  BeantwoordenVerwijderen