Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje


Welkom op ons blog over onze dagelijkse beslommeringen in Spanje. Wij zijn Fien en Aart en wonen sinds 2007 met veel plezier op de campo in het zuiden van de Costa Blanca. Genietend van het klimaat, de ruimte, de rust, het levenstempo, onze hondjes en vogeltjes en van elkaar. Kijk gerust rond in deze blog en reacties zijn altijd welkom.

donderdag 23 augustus 2012

Agave moord

Zoals bijna elke dag was het ook vandaag weer een dag met volop zon, weinig wind en een temperatuur van max. 34,6 graden.

We hebben in onze tuin her en der een paar agaves staan. In totaal een stuk of 15. De grootste is ongeveer 2 meter hoog. Er zijn echter sluipmoordenaars bezig. Ze graven zich naar het enorme wortelgestel en vreten de aanhechting van de wortels compleet weg, waardoor de plant dood gaat. Je ziet het pas als het te laat is. Dan gaan de fiere bladeren hangen en uiteindelijk ligt alles plat op de grond. Er zijn nu bij ons 5 prachtige volwassen agaves doodgevreten door die vieze beesten. Ik verdenkt er een zwarte snuitkever van, die vieze vette larven produceert. Die op giga maden lijkende mormels vreten alles op.  Onze mooiste en grootste agave lijkt ook slachtoffer te worden. De onderste bladeren hingen slap op de grond. Ik hoop nog dat dat van de droogte komt, maar ik vrees het ergste. Ik heb de slappe bladeren weggezaagd en nu is het maar afwachten.....


Slachtoffer agave 
 Afgevreten stam
 Moordenaars waaronder een dikke larve en links zo´n snuitkever
 
Afgezaagd blad

Zou die het redden?

3 opmerkingen:

  1. AGAVEMOORD! dat trekt aandacht, dus direkt kijken, gebied afgezet met rood/witte linten? nee, maar het is ERG genoeg als ik het bekijk....jeetje wat jammer. kun die vreetzakken bestrijden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat erg, zo'n mooie sterke plant. Het is niet te geloven. Is daar dan niets aan te doen? Ik hoop voor de andere planten van wel. Lieve groet Marja.

    BeantwoordenVerwijderen